Yvonne Kerbusch

“De kunst van leven is overleven”

Yvonne Kerbusch werd geboren in Maastricht op 14 juli 1942. Quatorze juillet, een Franse feestdag in een oorlogsjaar. Je kunt een saaiere start hebben. Hoewel ze meerdere creatieve talenten had, werd daar in haar jeugd geen aandacht aan besteed.

Pas na het overlijden van haar zoon Maarten door een medische fout in 1994, stimuleerde een bevriend kunstenares Yvonne om te gaan tekenen en schilderen om haar emoties een plek te geven. Het bleek een schot in de roos.

Ondanks de vele tegenslagen die Yvonne in haar leven te verwerken kreeg, bleef zij positief. Zij bleef zich richten op wat er goed ging, op wat ze mooi vond. Ze liet zich inspireren door grote schilders zoals Van Gogh en Picasso. Ze experimenteerde door de jaren heen met verschillende thema’s en technieken. Soms wordt de verf juist schraal opgebracht om een onderwerp te versterken terwijl ze in een ander schilderij de verf zo dik aanzet dat de “klodders” bijna een sculptuur op zich vormen. Acryl op linnen of hoge kwaliteit katoen, heel soms ook op hout, als ze geen doeken meer heeft.

Haar schilderijen zijn getuigenissen van een verwerkingsproces en van levenskracht. Ze schildert niet om te verkopen of om erkenning te krijgen. Ze schildert vanuit haar wezen, niet in opdracht. De verkoop van haar werk en het bijhouden van haar website laat ze over aan haar dochter, Ivonne Schouten-Hoek, die ook haar contactpersoon is voor wie geïnteresseerd is in haar schilderijen.

De schilderijen van Yvonne Kerbusch zijn puur, ongestyleerd en kenmerkend voor het leven. Kleurrijk maar niet oppervlakkig. Er zit een bepaalde spanning in die je uitdaagt te blijven kijken. Dat maakt deze schilderijen uniek.

Ze doen iets met je.